Kretingos Simono Daukanto progimnazija

MISIJA: Teikti kokybišką ikimokyklinį, priešmokyklinį, pradinį ir pagrindinį išsilavinimą (pagrindinio ugdymo pirmoji dalis), ugdyti mokinių bendrąsias kompetencijas saugioje ir sveikoje aplinkoje.

VIZIJA: Moderni, besimokanti, atvira kaitai mokykla, kurioje saugu ir gera mokytis, dirbti ir kurti.

Adresas

Palangos g. 25, LT-97122 Kretinga

Susisiekite telefonu

+370 (626) 03480

Elektroninis paštas

info@kdp.lt

Sausio 13 – ir tradiciškai, ir kitaip

Sausio 13 – ir tradiciškai, ir kitaip

Šiemet Kretingos Simono Daukanto progimnazija jau 11- ą kartą uždegė atminimo laužą Laisvės gynėjams. Direktorė Sigita Jonaitienė, plevenant žvakutėms prie parengtos ekspozicijos „Atmintis gyva, nes liudija“, kvietė mokytis istorijos iš gyvų liudininkų – savo tėvų, senelių – pasakojimų. Aštuntokė Filomena paragino ne tik prisiminti žuvusiuosius, bet ir pagerbti juos įvairiomis veiklomis.

Pradinukai prisiminė Sausio 13 dienos įvykius, nurašė dailyraščiu tekstą  apie Lietuvą, jį apipavidalino.  Vyko viktorina „Lietuvos laisvė man svarbi“.

Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupių vaikai taip pat aktyviai dalyvavo šios dienos veiklose: piešė, karpė  Neužmirštuolės žiedus, puošė aplinką. Kalbėjo apie laisvę.

5 – 8 klasių mokiniai per dailės pamokas skaitmeniniu dizaino įrankiu „Canva“ tyrinėjo Sausio 13-osios  įvykius ir kūrė plakatus.

O kas gi buvo kitaip?

Edukatorė, medijų antropologė Gintė Žulytė, kuri dirba kino ir medijų organizacijoje „Meno avilys“, sutiko Laisvės gynėjų dieną virtualiai praleisti kartu su progimnazijos bendruomene. Pasiūlė netradicinį būdą – parodyti mokiniams filmą „Džo smuikas“, kurio herojai ir įvykiai tiesiogiai nėra susiję su Sausio 13-ąja. Buvo skirtos užduotys, skatinančios ieškoti paralelių tarp praeities ir dabarties…

Po filmo peržiūros mokiniai kartu su edukatore ieškojo atsakymo į klausimą „Kas filme gali sietis su Sausio 13-ąja“. 24 minučių režisieriaus  Kahane Cooperman   darbas leido vaikams suvokti, kad bendražmogiškos vertybės sujungia skirtingų šalių, skirtingos patirties gyventojus. Apibendrindama diskusiją Gintė Žulytė teigė, kad tautos istorija susideda iš mažų istorijų ir daug priklauso nuo mūsų pasirinkimų. Sausio 13-osios herojai pasirinko Laisvę, kad ir savo gyvybės kaina. Kiek gyva bus istorija ir kiek ilgai minėsim šiuos įvykius, priklausys nuo mūsų sprendimų ir pasirinkimų.

Ypatingasis smuikas, atitekęs  Briannai,  gilus ryšys su  istorija,  meilė muzikai, diskusijos  apie dainas prie televizijos bokšto  paskatino mokinius dar labiau pasidomėti Dainuojamąja revoliucija, muzikos ir taikaus gyvenimo sąsajomis.

Keletas mokinių minčių:

„Įspūdinga, kad daiktas, paprastas smuikas, gali turėti tokią įdomią istoriją, kuri susieja skirtingus laikotarpius, holokaustą patyrusio žmogaus ir dabar gyvenančios paauglės likimus.“

„Sužinojau, kad muzika gali padėti žmonėms įvairiose situacijose.“

„Supratau, kad pasaulis su karais yra žiaurus, atitraukia nuo artimų žmonių.“

„Daugiau sužinojau apie žmonių gyvenimą, tremtį, laisvės troškimą.“

„Pajutau pagarbą žuvusiems.“

„Kai degė laužas, aš pajutau, kad tie, kurie buvo prie televizijos bokšto tą naktį, aukojosi dėl mūsų gerovės“

 

Ši svetainė naudoja slapukus ir prašo jūsų asmeninių duomenų, kad pagerintų jūsų naršymo patirtį.
Skip to content